Kanada Eğitim Sistemi

Kanada eğitim sisteminde Alman eğitim sistemi rol model olarak alınmıştır ve son derece gelişmiş bir eğitim sistemleri vardır. Kanada ezbere eğitim sunmaz. Kanada eğitim sistemine göre insan kaç yaşında olursa olsun eğitime devam etmelidir, eğitimin yaşı süresi yoktur ve sürekli devam eder. Buna “life long education” yani hayat boyu devam eden öğrenme denir.

Kanada eğitim sistemine göre iki tip yüksek öğrenim kurumu vardır; üniversiteler ve kolejler.  Eğer Kanada eğitim sistemini ve bunun Kanada’ daki çalışma hayatına nasıl entegre olduğunu bilmiyorsanız çok yanlış yoldan ilerleyebilir, vakit ve para kaybedebilirsiniz.

Birçok öğrencinin hayali dünya üniversiteleri arasına girmiş iyi üniversitelerde okumak. Oysaki önemli olan hangi okulda okuduğunuz değil, hedefleriniz doğrultusunda hangi okulu seçtiğinizdir.

Sanılanın aksine Kanada’da kolejler üniversitelerden daha düşük kalitede eğitim sunan kurumlar değildir. Kanada eğitim sistemine göre üniversiteyi kolejlerden ayıran özellik; üniversitelerin teorik eğitim sunması kolejlerin ise pratik eğitim yani meslek kazandırmaya yönelik eğitim sunmasıdır.

Sonrasında akademik kariyer yapma hedefiniz varsa kesinlikle üniversitelere gitmeniz gerekir. Ama eğer hedefiniz bir an önce iş hayatına atılmaksa gitmeniz gereken yer üniversite değil kolej olacaktır. Bu sadece uluslararası öğrenciler için değil, Kanadalı öğrenciler için de geçerlidir. Kanada’da üniversite bitiren birçok öğrenci, meslek sahibi olabilmek için kolejleri tercih eder.

Kanada’ daki kolejler sizi hayatın içine sokacak, okuduğunuz bölümdeki mesleğe sizi hazırlayacak okullardır. Kolejler pratik eğitim verirler ve sizi işin mutfağına sokarlar. Bu nedenle de iş yerleri özellikle kolejlerden mezun olan öğrencileri ister. Hatta kolejlerdeki derslerin çoğu profesörler tarafından değil, gerçek iş hayatındaki üst düzey insanlar tarafından verilmektedir. Hatta bu kolejler iş yerlerinin ihtiyacı kadar öğrenci mezun ettiği için öğrencilerin kolej eğitimlerinden sonra açıkta kalmaları ya da iş bulamamaları çok zordur. Birçok öğrenci kolej programı süresince programları dahilinde staj yaparak maaşlı ya da maaşsız çalışmaya da başlar.

Kanada’ da Eğitim ve Çalışma

Kanada hükümeti, devlet kolejleri ve sanayi ile ortak çalışmaktadır. Sanayi hangi alanlarda iş açığı varsa devletle bunu paylaşır ve devlet o alanda alınması gereken kişi kadar kolejler bölümlerinde kontenjan açar. Öğrenciler bu kolejlerdeki ilgili bölümlerde en iyi şekilde eğitimlerini aldıktan sonra da sanayide iş başvurularına başlarlar. Ve bu sayede iş başvuru yapan neredeyse her öğrenciye bir iş imkanı bulunmaktadır.

Bu sayede Kanada hükümeti uluslararası öğrenciler için mezun olduklarından sonra yasal olarak ülkede kalma ve çalıma hakkı da sağlamaktadır. Kanada’da devlet okullarında eğitim gören öğrenciler 1 yıllık eğitim sonrası +1, 2 yıl ve üzeri eğitim sonrası +3 yıl Kanada’da yasal olarak kalma ve çalışma hakkına sahip olurlar. Birçok öğrenci bu çalışma hayatının henüz ikinci yılında Kanada’da oturum hakkına başvurup kısa süre sonra Kanada vatandaşı da olabilmektedir. Permanent Residence (PR) yani daimi oturum hakkını alan öğrenciler için Kanada üniversite fiyatları da dörtte bir azalır ve bu sayede isteyen öğrenciler gündüz ya da akşam okullarında kolejlerdeki eğitimlerini tamamlayabilir, dünyaca ünlü üniversitelerden diploma sahibi olabilirler.

Kanada’ da Eğitim ve Çalışma

Kanada’da Özel ve Devlet Kolejleri Arasındaki Fark

Kanada’da birçok devlet koleji olduğu gibi özel olarak eğitim veren özel kolejlerde bulunmaktadır.

  • Özel kolejlerde sunulan bölümler daha azdır ve daha kariyer odaklı diploma programları sunarlar
  • Özel kolejlerden sonra devlet kolejlerinde olduğu gibi mezun olduktan sonra ülkede yasal olarak kalma ve çalışma hakkı tanınmaz
  • Özel kolejlerdeki program ücretleri devlet kolejlerine göre daha uygundur
  • Özel kolejlere giriş şartları akademik ve İngilizce seviyesi bakımından devlet kolejlerine göre çok daha uygun ve kolaydır
  • Özel kolejler genelde kampüs olarak değil bir bina şeklinde eğitim verirler, devlet kolejleri daha üniversite şeklindedir. Sanayide birçok iş yeri devlet kolejlerine bağışta bulunur bu nedenle kolejlerin olanakları oldukça fazladır, modern kampus, konaklama ve imkanlar sunarlar.
  • Devlet kolejleri aynı zamanda devlet tarafından sürekli olarak denetlenmektedir bu nedenle eğitim ve olanaklar açısından belli bir standardı koruması gerekmektedir.

Kanada Eğitim Sistemine Göre Staj Programları

Kanada’da 1 akademik yıl 3 dönemden oluşmaktadır ve her dönem 4 ay sürmektedir. Kanada’ da lisans ya da yüksek lisans eğitimi süresince 3 farklı staj ismi geçmektedir.

Co-op; İçinde co-op geçen programlar direk çalışmalı eğitim programlarıdır. Co-op programında öğrenciler maaş alarak çalışırlar ve çoğunda işi okul bulmaktadır. Programın bir kısmını öğrenciler staj şeklinde çalışarak tamamlar, okul direk işi bulamasa da öğrencinin iş bulmasına yardımcı olur. COOP programın 3. Dönemi ya da sonrasında başlar. Öğrenciler program süresince haftada 20 saat çalışma hakkına sahipken, co-op süresince haftada 40 saat çalışabilmektedir. 

INTERNSHIP; Bu programda öğrenciler ücretli çalışabildikleri gibi ücretsiz staj da bulabilirler. Internship programın 3. Dönemi ya da sonrasında başlar. Öğrenciler program süresince haftada 20 saat çalışma hakkına sahipken, internship süresince haftada 40 saat çalışabilmektedir.

PLACEMENT; Placement işe yerleştirmedir ve tamamen ücretsizdir. Placement programın ilk 2 döneminde yapılmaktadır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir