Neden Yurt Dışında Üniversite Okumalıyız?

Eğitim Farkı; Ülkemizde verilen lisans eğitimleri daha ezbere dayalı eğitimlerdir. Yurtdışında gelişmiş ülkelerde alınan eğitimler ise öğrencileri daha çok konunun içine sokar, öğrencileri araştırmaya yönlendirir ve önce kendi başlarına öğrenmelerini sağlar. Böylece pek çok öğrenci, mezun olduğunda çok daha kalıcı bilgilere sahip olur. Şu cümleyi çok duymuşuzdur “4 sene üniversite okudum ama hiçbir şey hatırlamıyorum”. Üniversite kendi ülkemizde de her şeyden öte bize bir hayat okulu bile olsa, ezbere dayalı eğitim sistemi nedeniyle üniversitede okuduğumuz birçok konuyu unuttuk. Oysaki yeni nesil bu konuda bizden çok daha şanslı. Özellikle Kanada, Amerika, İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde öğrenciler lisans diplomalarına çok daha iyi bir eğitim sonunda sahip olabilirler.

İkinci Dil; Üniversiteyi yurtdışında okuyan öğrenciler, diplomalarını aldıklarında, eğitim aldıkları dili de kendi ana dilleri kadar iyi biliyor olacaklar. Bu da özellikle Türkiye’den yurtdışına eğitim almak için giden öğrenciler için çok büyük bir katkı. Genelde birçok ülkede öğrenciler İngilizce eğitim alıyorlar ve eğitimlerinin sonunda İngilizce ikinci ana dilleri oluyor. Bunun dışında Avrupa’da İngilizce olarak lisans eğitimi alan birçok öğrenci de var. Bu öğrenciler aynı zamanda ister istemez okudukları ülkede konuşulan ana dili de öğreniyorlar. Bu durumda mezun olduklarında, kendilerine +2 dil katmış olarak mezun oluyorlar.

CV; Ülkemizde mezun olduktan sonra öğrencilerin stresli bir iş arama süreci başlıyor. Fazla iş açığı olsa bile, mezun olan da çok fazla öğrenci olduğu için kendini ön plana çıkarabilenler iyi işleri kapıyorlar diyebiliriz. Şüphesiz olan; uluslararası bir diploma, fazladan bir ya da iki yabancı dil ve minimum 3 ya da 4 yıllık bir yurtdışı tecrübesi, yurtdışında üniversite okuyan öğrencileri fazlasıyla ön plana çıkarıyor. Yurtdışında üniversite okumak, CV’ nize yapabileceğiniz en büyük katkı olacaktır!

Gerçek hayata 1-0 önde başlamak; Üniversite bittikten sonra öğrenciler bir anda kendilerini gerçek hayatın içinde bulurlar aslında. Okuma faslı ve aileden alınan paralarla rahat bir yaşam dönemi bitmiştir, öğrenciler artık kendi paralarını nasıl kazanacaklarını, bundan sonraki hayatlarında hangi mesleği yapacaklarını, kendi kariyerlerini nasıl daha iyi geliştirebileceklerini sorguladıkları bir döneme gireceklerdir. Bu döneme, yurtdışında üniversite okumuş, hayatının bir dönemini farklı bir ülkede, farklı kültürler tanıyarak ve farklı kültürden insanlar tanıyarak geçirmiş öğrencilerin adaptasyonu çok daha farklı olacaktır.

İş hayatını yurtdışında yaşamak isteyenler; Her öğrencinin hedefi aynı değildir, yurtdışında üniversite eğitimi alan her öğrencinin de hedefi aynı değildir. Bazı öğrenciler Türkiye’ye dönüp fark yaratmak isterlerken, bazı öğrenciler o ülkede kalıp çalışmak ve bunun mücadelesine girmek isterler. O ülkenin üniversitesinden mezun olmuş her uluslararası öğrenci gibi Türk öğrencilerimizin de iş bulup o ülkede kalma şansları olacaktır. Bazı ülkelerde bu daha kolayken, bazı ülkelerde daha zordur ve genelde bu hedefte ilerleyen öğrenciler lisans eğitimi alacakları ülkeyi de ona göre seçerler. İş hayatını yurtdışında başlatmak ya da devam ettirmek isteyen öğrenciler için yurtdışında üniversite okumak bu hedefteki en doğru yol olacaktır.

Yurt dışında yüksek lisans eğitimine devam etmek isteyenler; Akademik kariyer hedefi olan ve bunu yurtdışında planlayan öğrenciler için de yurtdışında en iyi okullarda yüksek lisans yapmak için, aynı ülkenin eğitim sistemi ile o ülkedeki bir üniversiteden mezun olmak çok daha avantajlı olacaktır. Bu sayede öğrenciler çok iyi yüksek lisans bölümlerine kolaylıkla geçiş sağlayabilmektedir.

YURT DIŞINDA ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ ALABİLECEĞİM ÜLKELER NELERDİR? 

BİZE YAZIN